BAM ontwikkelt duurzaam plaatmateriaal

Weer en wind
Re-plex is potentieel een interessant gevelmateriaal maar moet dan wel de weersomstandigheden gedurende een lange tijd weerstaan. We testen, in Bajeskwartier, op de invloed van zon, regen en wind, en de invloed van de oriëntatie (zuid, noord, etc) op de levensduur van Re-plex. 
 
In dit houten frame zijn kleine gevelpanelen van twee soorten biocomposiet geplaatst:
-    de 5 zwarte gevelpaneel-samples (2.5 x 11 cm) zijn gemaakt van Re-Plex;
-    de lichte gevelpanelen zijn gemaakt van Nabasco products 8010. Dit biocomposiet is door NPSP ontwikkeld, is reeds op de markt beschikbaar en dient ter vergelijking voor Re-plex.
 
Gedurende een half jaar houden we het frame en de Re-plex gevelpanelen scherp in de gaten. Is het materiaal nog intact, of wordt het deels biologische afgebroken?  Zijn er verkleuringen te zien? Hecht vuil zich makkelijk aan de Re-plex-panelen? Na een half jaar testen we in het laboratorium of de mechanische eigenschappen van Re-plex veranderd zijn. 

Partners
De ontwikkeling van Re-plex is een samenwerking tussen de TU Delft, ChainCraft, NPSP, AMS Institute, BAM Infra en BAM Bouw en Techniek:
•    Tu Delft doet toonaangevend onderzoek naar biopolymeren en afvalwaterzuivering
•    ChainCraft wil nieuwe routes identificeren voor de toepassing van Kaumera
•    NPSP is expert in de productie van hoogwaardige lichtgewicht biocomposieten
•    AMS Institute wil afvalstromen op grootstedelijk niveau sluiten om de overgang naar een circulaire samenleving te versnellen
•    BAM Infra en BAM Bouw en Techniek gebruiken steeds meer circulaire bouwmaterialen in hun bouwprojecten en daar kan
Re-plex er één van zijn.

De ontwikkeling van Re-plex is mede mogelijk gemaakt door RVO.