Interview met onze collega Madelief Ritt

Een interessante rol die je bij BAM vervult, kun je daar meer over vertellen?
“Jazeker. Als adviseur duurzaamheid maak ik onderdeel uit van een team van acht collega’s die ongeveer dezelfde functie hebben. Samen specialiseren we ons op zes thema’s waar duurzaamheid centraal staat: circulariteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid, energie en certificeringen. Samen met een aantal collega’s focus je op een specifiek thema, waarvan ik op het thema klimaatadaptatie thematrekker ben. Hierbij breng ik adviezen uit gericht op duurzame toepassingen. Op dit moment is dat met name in de ontwerpfase van projecten. Zo schrijf ik bijvoorbeeld een gebiedsvisie voor een ontwikkelingsplan van AM. Of ik werk mee aan een tender voor de gemeente Utrecht, waar een nieuwe wijk gebouwd moet worden.” 

“Er zit veel variatie in mijn werkzaamheden. Enerzijds voer ik die vanuit de afdeling BAM Advies & Engineering uit, maar ben ik ook projectleider voor BAM Nederland. Daar werk ik het onderdeel ‘welzijn’ uit binnen de duurzaamheidsstrategie. Dat vind ik erg leuk, ik heb altijd al interesse gehad in de link tussen gezondheid en duurzaamheid.”

Wat maakt dat je daar zo geïnteresseerd in bent?
“Dat is eigenlijk begonnen toen ik een jaar of 14 was en de documentaire ‘The Inconvenient Truth’ zag. Daarin kwam naar voren dat de bio-industrie heel schadelijk is voor het milieu. Ik heb mij er toen flink in verdiept en kwam tot de conclusie; dit gaat helemaal niet goed. Ik moet hier iets mee doen. Dat was ook de basis voor mijn studiekeuze: Global Sustainability Science in Utrecht. De eerste bachelor in Nederland die helemaal gefocust was op duurzaamheid. Daarna heb ik nog de Master Metropolitan Analysis Design Engineering gedaan in Amsterdam, waarbij je je richt op duurzame stadsontwikkeling. Daar is mijn affiniteit met de gebouwde omgeving ontstaan. Daarnaast maak ik graag klimaatbewuste keuzes: regelmatig ga ik naar de kringloop, ik kook veganistisch en trek graag de natuur in.”

En hoe ben je dan bij BAM terecht gekomen?
“Nou, mijn opa heeft altijd in de bouw gewerkt, dus ik heb altijd al wel een beetje affiniteit met de bouw gehad en een vriendin van mij liep stage bij Projectontwikkeling (AM). Zij heeft de vacature voor deze functie met mij gedeeld. Toen ik ‘m las, herkende ik veel van mijzelf in de rol. Je moet een brede kennis en intrinsieke motivatie hebben voor duurzaamheid. Dat past goed bij mij."

“Wat mij daarnaast heel erg aansprak, was dat ik tijdens de sollicitatierondes een gesprek had met mijn manager en twee collega's uit het team. We hadden meteen een klik. Er is een goede man-vrouw verdeling in het team en een mooie combinatie van jonge en ervaren collega’s.”

Welke skills heb je nodig en wat maakt deze functie zo leuk?
“Omdat je op verschillende projecten werkt, moet je goed het overzicht kunnen bewaken. Proactief te werk gaan en je advies echt durven te uiten zodat het adequaat opgepakt wordt. Je werkt samen met veel verschillende collega’s; architecten, adviseurs, projectmanagers. Daarin ben jij de schakel tussen de bouw, de wetenschap en architectuur.”

“Ik vind het fijn dat ik mijn creativiteit kwijt kan in de projecten, zoals de tenders voor AM. Dat je iets vernieuwends kunt brengen. Daarnaast ben ik ook projectleider Health & Wellbeing bij BAMNL, hierin werk ik aan het strategische duurzaamheidsprogramma van BAM, en werk ik samen met mijn eigen team dit thema uit.  Daarin krijg ik ook veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Mijn manager biedt de ruimte voor mijzelf om te ontdekken waar ik energie van krijg. Klimaatadaptatie en gezondheid hebben nu de focus, maar het kan zo maar zijn dat ik mij in de toekomst meer op circulariteit wil toeleggen. Die variatie houd het ook vernieuwend voor jezelf.”

Hoe zie je je toekomst bij BAM voor je?
“Ik zie mezelf wel verder ontwikkelen bij BAM. Je kunt hier in principe zoveel kanten op. Duurzaamheid is binnen de strategie de belangrijke pijler. Ik heb ook het gevoel dat we daar echt stappen in willen maken. Naast mijn primaire werkzaamheden binnen BAM heb ik al meerdere cursussen afgerond, op het gebied van duurzaamheid en adviesvaardigheden. Binnenkort ga ik weer een cursus doen om meer te leren over de bouw. Omdat ik geen bouwtechnische achtergrond heb lijkt het me nuttig om mij hier ook verder in te ontwikkelen. Die ontwikkeling, daar wordt bij BAM echt in geïnvesteerd. Het werkplezier staat voorop, dat ik de ruimte krijg om te ontdekken waarin ik kan groeien en het meest kan bijdragen. Ik heb het ook echt naar mijn zin!”

Ben je na het lezen van het interview benieuwd welke mogelijkheden er zijn bij BAM? Ga naar onze website www.bamcareers.com.