Tilburg University, Marga Klompé Building

Vice voorzitter van het College van Bestuur Paulina Snijders heeft 15 juli officieel de naam van het nieuwe onderwijsgebouw bekend gemaakt: Marga Klompé Building, vernoemd naar de eerste vrouwelijke Minister in Nederland. 
Het nieuwe onderwijsgebouw is nodig vanwege de groei van het aantal studenten en de verandering in de manier waarop onderwijs gegeven wordt. Bij het ontwerp van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met een inspirerende leer- en werkomgeving waarin studenten en medewerkers zich maximaal kunnen ontwikkelen. Het gebouw biedt ruimte aan zo’n 1.000 studenten. Naar verwachting zal het gebouw in het tweede semester van collegejaar 2023/2024 in gebruik worden genomen.
 

Uniek ontwerp
Dit unieke houten onderwijsgebouw wordt gebouwd door BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Zuid. Het nieuwe onderwijsgebouw de Marga Klompé Building is een duurzaam en circulair gebouw met een massieve houten constructie. Het wordt het eerste in Cross Laminated Timber (CLT) gebouwde academische gebouw in Nederland. CLT is een nieuwe categorie houtproducten waarbij meerdere massief houten panelen aan elkaar worden genageld of gelijmd en die uitzonderlijke sterkte en stabiliteit bieden. Een sterk, koolstofarm alternatief voor beton en staal. Het gebouw krijgt een nagenoeg geheel herbruikbare houten draagconstructie met demontabele balken en is uniek voor een universiteitsgebouw. 
 

Bijdrage BAM Advies en Engineering
Tilburg University heeft samen met haar adviseurs Powerhouse Company, BreedID en RHDHV een Definitief Ontwerp gemaakt op basis van de eisen van Tilburg University. Binnen de kaders van de overeenkomst met Tilburg University heeft BAM Advies & Engineering de volledige uitwerking gedaan van het ontwerp voor de disciplines Bouwkunde, Constructie én Installaties. Voor de specifieke onderdelen zoals de Houtconstructie en bouwfysica heeft BAM Advies & Engineering de samenwerking opgezocht met gerenommeerde partijen zoals Binderholz en Peutz, waarbij ook de partner van BAM Advies & Engineering, Holmes Group uit Nieuw Zeeland, nog een controle gedaan heeft op de houtconstructie. Het ontwerp van BAM Advies & Engineering resulteert in een (bijna) energie neutraal gebouw, waarbij de energie lokaal opgewekt wordt middels zonnepanelen en een WKO.