Constructieve veiligheid

Waken voor schijnveiligheid

Lees meer

Digitaal bouwen

We make it before we make it!

Lees meer

De Klimaatwaaier

De Klimaatwaaier is een bundeling van praktische maatregelen om gebieden en gebouwen gezond en weerbaar te maken tegen de uitdagingen van een veranderend klimaat. De gids biedt een overzicht van 22 maatregelen op de thema’s hitte, wateroverlast door neerslag, droogte en overstroming. De klimaatwaaier is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen AM, BAM Wonen en BAM Advies & Engineering.

Download publicatie

Lees meer
Klimaatwaaier

Interview met onze collega Madelief Ritt

Als adviseur duurzaamheid bij BAM Advies & Engineering is Madelief Ritt (27) direct betrokken bij projecten variërend van gebiedsvisies tot duurzaamheidsstrategieën. Dé schakel tussen de bouwsector, architectuur en de wetenschap en toegewijd aan het bedenken van creatieve oplossingen voor duurzame uitdagingen.

Lees meer
Madelief Ritt

BAM test de boorrobot

Duurzaamheid, industrialisatie en digitalisering zijn naast veiligheid de hoofdpunten in onze strategie; building a sustainable tomorrow.

Bij BAM Bouw en Techniek omarmen wij deze thema's en passen wij duurzame en technologische innovaties toe, zoals BIM, robotics, virtual reality (VR) en augmented reality (AR), alsook modulair bouwen. Al deze ontwikkelingen stellen ons in staat om projecten eerst digitaal te realiseren, voordat wij ze in de praktijk uitvoeren. Daarmee voegen we waarde toe aan het bouwproces en reduceren faalkosten tijdens de uitvoering.

Lees meer
BAM test de boorrobot

Oplevering Rijkskantoor Surinameweg

Onlangs is het Rijkskantoor Surinameweg 4 in Haarlem opgeleverd aan het Rijksvastgoedbedrijf. Hiermee rondt BAM Bouw & Techniek samen met haar partners een Design & Build opdracht voor de renovatie, uitbreiding en verduurzaming van het bestaande Rijkskantoor in Haarlem af.

BAM Advies & Engineering was vanaf de tenderfase verantwoordelijk voor de installatietechnische en constructieve ontwerpwerkzaamheden. Daarnaast heeft zij het engineeringsmanagement en contractmanagement ingevuld. 

Lees meer
Surinameweg

Interview met...onze collega Danny de Vries

BAM Advies & Engineering heeft veel specialisten die opereren in verschillende disciplines binnen het ontwerp- en uitvoeringsproces. Een van deze onderdelen is de digitale bouw- en informatieomgeving, ofwel het BIM-model. Onze collega Danny de Vries legt uit wat zijn werkzaamheden omvatten en wat zijn werk leuk en bijzonder maakt.

Lees meer
Danny de Vries

BAM ontwikkelt duurzaam plaatmateriaal

De afgelopen jaren houdt een consortium van AMS Institute, TU Delft, ChainCraft, NPSP, BAM Infra en BAM Bouw en Techniek zich bezig met de ontwikkeling van Re-plex en het vinden van de beste stedelijke toepassing van dit materiaal.

Afgelopen vrijdag hebben BAM Advies & Engineering, AMS Institute en NPSP in het kader van deze duurzame ontwikkeling een testopstelling geplaatst met de biocomposieten Re-plex en Nabasco 8010 op het project Bajeskwartier in Amsterdam. 

Lees meer
Re-Plex

Duurzaamheidsstrategie BAM

BAM werd dit jaar door Cobouw uitgeroepen tot het duurzaamste bouwbedrijf én staat op de A-lijst klimaatverandering van het CDP (Carbon Disclosure Project) als erkenning voor de klimaatmaatregelen van het bouwconcern. Lees hier het interview van onze Duurzaamheidsadviseur Tom Blankendaal over de duurzaamheidsstrategie van BAM.

Lees meer
De asfaltspreidmachine met waterstofverbrandingsmotor - Bron: BAM Infra Nederland

Tilburg University 

Op 15 juli 2022 is de officiële eerste paal geboord voor het nieuwe onderwijsgebouw van Tilburg University, Marga Klompé Building. Het gebouw met daarin zelfstudieplekken, 14 collegezalen en een foyer wordt gebouwd op de locatie tussen het Tiasgebouw en Cube waar eerst een parkeerplaats lag. Lees meer over de bijdrage van BAM Advies & Engineering. 

Lees meer
Tilburg University

Interview met…onze collega Eline Dolkemade

Na een studie HBO bouwkunde en master Structural Design aan de Technische Universiteit Eindhoven is onze collega Eline Dolkemade in 2018 begonnen bij BAM Advies & Engineering als constructeur. Inmiddels is ze actief in een rol als werkvoorbereider bij het Project aan het Water te Amsterdam. 

Lees meer
Eline Dolkemade

Berghaus Amsterdam

BAM Advies & Engineering is voor het project Berghaus aangehaakt bij de engineering. Met een team van 20 A&E-collega's verzorgen wij naast het engineeren en modelleren van het installatie technische ontwerp óók de integrale (BIM) coördinatie en engineeringsmanagement.

Lees meer
Berghaus

A&E Studio

A&E Studio is gespecialiseerd in het maken van visualisaties en animaties. Van een snelle schetsimpressie, een fotorealistisch beeld tot een 3D-veiligheidsinstructie.

Lees meer

BORG

Samenwerkingsverband tussen BAM Bouw en Techniek Regio Noord, BAM Advies & Engineering en de Oosterhoff groep.

Lees meer

A&E Architecten

Ons inhouse architectenbureau A&E Architecten verstaat de kunst het ‘gat’ tussen architectuur en bouwen te dichten. Dat zit vooral in de multidisciplinaire samenwerking onder een dak.

Lees meer

Interview met onze collega Madelief Ritt

Een interessante rol die je bij BAM vervult, kun je daar meer over vertellen?
“Jazeker. Als adviseur duurzaamheid maak ik onderdeel uit van een team van acht collega’s die ongeveer dezelfde functie hebben. Samen specialiseren we ons op zes thema’s waar duurzaamheid centraal staat: circulariteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid, energie en certificeringen. Samen met een aantal collega’s focus je op een specifiek thema, waarvan ik op het thema klimaatadaptatie thematrekker ben. Hierbij breng ik adviezen uit gericht op duurzame toepassingen. Op dit moment is dat met name in de ontwerpfase van projecten. Zo schrijf ik bijvoorbeeld een gebiedsvisie voor een ontwikkelingsplan van AM. Of ik werk mee aan een tender voor de gemeente Utrecht, waar een nieuwe wijk gebouwd moet worden.” 

“Er zit veel variatie in mijn werkzaamheden. Enerzijds voer ik die vanuit de afdeling BAM Advies & Engineering uit, maar ben ik ook projectleider voor BAM Nederland. Daar werk ik het onderdeel ‘welzijn’ uit binnen de duurzaamheidsstrategie. Dat vind ik erg leuk, ik heb altijd al interesse gehad in de link tussen gezondheid en duurzaamheid.”

Wat maakt dat je daar zo geïnteresseerd in bent?
“Dat is eigenlijk begonnen toen ik een jaar of 14 was en de documentaire ‘The Inconvenient Truth’ zag. Daarin kwam naar voren dat de bio-industrie heel schadelijk is voor het milieu. Ik heb mij er toen flink in verdiept en kwam tot de conclusie; dit gaat helemaal niet goed. Ik moet hier iets mee doen. Dat was ook de basis voor mijn studiekeuze: Global Sustainability Science in Utrecht. De eerste bachelor in Nederland die helemaal gefocust was op duurzaamheid. Daarna heb ik nog de Master Metropolitan Analysis Design Engineering gedaan in Amsterdam, waarbij je je richt op duurzame stadsontwikkeling. Daar is mijn affiniteit met de gebouwde omgeving ontstaan. Daarnaast maak ik graag klimaatbewuste keuzes: regelmatig ga ik naar de kringloop, ik kook veganistisch en trek graag de natuur in.”

En hoe ben je dan bij BAM terecht gekomen?
“Nou, mijn opa heeft altijd in de bouw gewerkt, dus ik heb altijd al wel een beetje affiniteit met de bouw gehad en een vriendin van mij liep stage bij Projectontwikkeling (AM). Zij heeft de vacature voor deze functie met mij gedeeld. Toen ik ‘m las, herkende ik veel van mijzelf in de rol. Je moet een brede kennis en intrinsieke motivatie hebben voor duurzaamheid. Dat past goed bij mij."

“Wat mij daarnaast heel erg aansprak, was dat ik tijdens de sollicitatierondes een gesprek had met mijn manager en twee collega's uit het team. We hadden meteen een klik. Er is een goede man-vrouw verdeling in het team en een mooie combinatie van jonge en ervaren collega’s.”

Welke skills heb je nodig en wat maakt deze functie zo leuk?
“Omdat je op verschillende projecten werkt, moet je goed het overzicht kunnen bewaken. Proactief te werk gaan en je advies echt durven te uiten zodat het adequaat opgepakt wordt. Je werkt samen met veel verschillende collega’s; architecten, adviseurs, projectmanagers. Daarin ben jij de schakel tussen de bouw, de wetenschap en architectuur.”

“Ik vind het fijn dat ik mijn creativiteit kwijt kan in de projecten, zoals de tenders voor AM. Dat je iets vernieuwends kunt brengen. Daarnaast ben ik ook projectleider Health & Wellbeing bij BAMNL, hierin werk ik aan het strategische duurzaamheidsprogramma van BAM, en werk ik samen met mijn eigen team dit thema uit.  Daarin krijg ik ook veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Mijn manager biedt de ruimte voor mijzelf om te ontdekken waar ik energie van krijg. Klimaatadaptatie en gezondheid hebben nu de focus, maar het kan zo maar zijn dat ik mij in de toekomst meer op circulariteit wil toeleggen. Die variatie houd het ook vernieuwend voor jezelf.”

Hoe zie je je toekomst bij BAM voor je?
“Ik zie mezelf wel verder ontwikkelen bij BAM. Je kunt hier in principe zoveel kanten op. Duurzaamheid is binnen de strategie de belangrijke pijler. Ik heb ook het gevoel dat we daar echt stappen in willen maken. Naast mijn primaire werkzaamheden binnen BAM heb ik al meerdere cursussen afgerond, op het gebied van duurzaamheid en adviesvaardigheden. Binnenkort ga ik weer een cursus doen om meer te leren over de bouw. Omdat ik geen bouwtechnische achtergrond heb lijkt het me nuttig om mij hier ook verder in te ontwikkelen. Die ontwikkeling, daar wordt bij BAM echt in geïnvesteerd. Het werkplezier staat voorop, dat ik de ruimte krijg om te ontdekken waarin ik kan groeien en het meest kan bijdragen. Ik heb het ook echt naar mijn zin!”


Ben je na het lezen van het interview benieuwd welke mogelijkheden er zijn bij BAM? Ga naar onze website www.bamcareers.com.