Integrale aanpak
In alle projectfasen
Building a sustainable tomorrow, daar zet BAM zich dagelijks voor in. Als onderdeel hiervan heeft BAM Advies & Engineering een talentvolle groep jonge professionals die zich bezighouden met nieuwe, duurzame initiatieven. Zo ook Tom Pellicaan, onze trainee die zich met veel enthousiasme heeft verdiept in het direct hergebruik van constructiestaal.
Tijdens zijn trainee-opdracht die hij onlangs afrondde heeft hij onderzocht en ontdekt dat er aanzienlijke besparingen te behalen zijn als je staal direct hergebruikt. Niet in het gebruik zelf, maar ook in CO2-uitstoot. In deze Week van de Duurzaamheid willen we graag aandacht geven aan de prestaties van Tom die de afgelopen maanden op een ware ontdekkingstocht ging heeft in de wereld van staal en hier zelfs op een extern podium van Impexstaal zijn onderzoek toelichtte.
Tom Pellicaan nam de zaal – die vol zat met marktpartijen, bouwers en staalleveranciers – mee in de wereld van staalhergebruik. Deze presentatie, gegeven ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Impexstaal, heeft hen niet alleen laten zien dat hergebruik van constructiestaal financieel haalbaar is, maar ook dat het een belangrijke stap is naar een duurzamere toekomst in de bouw.
Bijschrift: Tom in paneldiscussie met o.a. Jacqueline Cramer, voormalig minister en thans ambassadeur Circulaire Economie Metropoolregio Amsterdam.
De x-curve en de staalbouw
Tom liet de zaal kennismaken met de x-curve, een model dat de transitie van oude naar nieuwe, meer duurzame manieren van werken visualiseert. De zaal werd aan het denken gezet over onze huidige manier van (staal)bouwen: “Is onze huidige manier van (staal)bouwen misschien wel al aan het einde van zijn levenscyclus?” De opkomst van staalhergebruik biedt ons een alternatief pad, maar ook een uitdaging.
Bijschrift: De X-curve van de staalbouw in transitie.
Kansen en uitdagingen
Hoewel staalhergebruik veelbelovende voordelen biedt, zoals kostenbesparing en een positieve impact op het milieu, zijn er ook uitdagingen. Het succesvol toepassen van hergebruikt staal vereist een zorgvuldige selectie van projecten en een nauwkeurige planning. Daarnaast is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de voordelen van hergebruik en de complexiteit die het met zich meebrengt.
De rol van innovatie en ondernemerschap
Om de transitie naar een meer circulaire staalbouw te versnellen, zijn innovatie en ondernemerschap essentieel. We zijn met het hergebruik van staal aan het pionieren, en betreden onontgonnen terrein. Door in projecten te experimenteren met hergebruikt staal kunnen we de kosten verlagen en de efficiëntie verhogen. Door de toepassing en ontwikkeling van slimme tools en rekenmodellen kunnen we het risico van het experimenteren en pionieren flink verminderen.
Vragen voor de toekomst
Tom heeft de aanwezigen met deze presentatie aan het denken gezet:
Kortom, de presentatie van Tom heeft laten zien dat de staalbouw voor een belangrijke keuze staat. Blijven we vasthouden aan de bestaande manier van werken, of omarmen we de mogelijkheden die staalhergebruik biedt? Door samen te werken en te innoveren, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.
Meer informatie
Wil je meer informatie over het onderzoek of het Consortium Hergebruik Staal? Neem dan contact op met Tom Pellicaan via: tom.pellicaan@bam.com of met Jeroen Zandboer via jeroen.zandboer@bam.com.