Constructieve veiligheid

Waken voor schijnveiligheid

Lees meer

Digitaal bouwen

We make it before we make it!

Lees meer

Staalhergebruik: een nieuwe koers in de staalbouw

Building a sustainable tomorrow, daar zet BAM zich dagelijks voor in. Als onderdeel hiervan heeft BAM Advies & Engineering een talentvolle groep jonge professionals die zich bezighouden met nieuwe, duurzame initiatieven. Zo ook Tom Pellicaan, onze trainee die zich met veel enthousiasme heeft verdiept in het direct hergebruik van constructiestaal. Tijdens zijn trainee-opdracht die hij onlangs afrondde heeft hij onderzocht en ontdekt dat er aanzienlijke besparingen te behalen zijn als je staal direct hergebruikt.  

Lees meer
Tom Pelicaan

De Klimaatwaaier

De Klimaatwaaier is een bundeling van praktische maatregelen om gebieden en gebouwen gezond en weerbaar te maken tegen de uitdagingen van een veranderend klimaat. De gids biedt een overzicht van 22 maatregelen op de thema’s hitte, wateroverlast door neerslag, droogte en overstroming. De klimaatwaaier is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen AM, BAM Wonen en BAM Advies & Engineering.

Download publicatie

Lees meer
Klimaatwaaier

Interview met onze collega Madelief Ritt

Als adviseur duurzaamheid bij BAM Advies & Engineering is Madelief Ritt (27) direct betrokken bij projecten variërend van gebiedsvisies tot duurzaamheidsstrategieën. Dé schakel tussen de bouwsector, architectuur en de wetenschap en toegewijd aan het bedenken van creatieve oplossingen voor duurzame uitdagingen.

Lees meer
Madelief Ritt

BAM test de boorrobot

Duurzaamheid, industrialisatie en digitalisering zijn naast veiligheid de hoofdpunten in onze strategie; building a sustainable tomorrow.

Bij BAM Bouw en Techniek omarmen wij deze thema's en passen wij duurzame en technologische innovaties toe, zoals BIM, robotics, virtual reality (VR) en augmented reality (AR), alsook modulair bouwen. Al deze ontwikkelingen stellen ons in staat om projecten eerst digitaal te realiseren, voordat wij ze in de praktijk uitvoeren. Daarmee voegen we waarde toe aan het bouwproces en reduceren faalkosten tijdens de uitvoering.

Lees meer
BAM test de boorrobot

Oplevering Rijkskantoor Surinameweg

Onlangs is het Rijkskantoor Surinameweg 4 in Haarlem opgeleverd aan het Rijksvastgoedbedrijf. Hiermee rondt BAM Bouw & Techniek samen met haar partners een Design & Build opdracht voor de renovatie, uitbreiding en verduurzaming van het bestaande Rijkskantoor in Haarlem af.

BAM Advies & Engineering was vanaf de tenderfase verantwoordelijk voor de installatietechnische en constructieve ontwerpwerkzaamheden. Daarnaast heeft zij het engineeringsmanagement en contractmanagement ingevuld. 

Lees meer
Surinameweg

Interview met...onze collega Danny de Vries

BAM Advies & Engineering heeft veel specialisten die opereren in verschillende disciplines binnen het ontwerp- en uitvoeringsproces. Een van deze onderdelen is de digitale bouw- en informatieomgeving, ofwel het BIM-model. Onze collega Danny de Vries legt uit wat zijn werkzaamheden omvatten en wat zijn werk leuk en bijzonder maakt.

Lees meer
Danny de Vries

BAM ontwikkelt duurzaam plaatmateriaal

De afgelopen jaren houdt een consortium van AMS Institute, TU Delft, ChainCraft, NPSP, BAM Infra en BAM Bouw en Techniek zich bezig met de ontwikkeling van Re-plex en het vinden van de beste stedelijke toepassing van dit materiaal.

Afgelopen vrijdag hebben BAM Advies & Engineering, AMS Institute en NPSP in het kader van deze duurzame ontwikkeling een testopstelling geplaatst met de biocomposieten Re-plex en Nabasco 8010 op het project Bajeskwartier in Amsterdam. 

Lees meer
Re-Plex

Duurzaamheidsstrategie BAM

BAM werd dit jaar door Cobouw uitgeroepen tot het duurzaamste bouwbedrijf én staat op de A-lijst klimaatverandering van het CDP (Carbon Disclosure Project) als erkenning voor de klimaatmaatregelen van het bouwconcern. Lees hier het interview van onze Duurzaamheidsadviseur Tom Blankendaal over de duurzaamheidsstrategie van BAM.

Lees meer
De asfaltspreidmachine met waterstofverbrandingsmotor - Bron: BAM Infra Nederland

Tilburg University 

Op 15 juli 2022 is de officiële eerste paal geboord voor het nieuwe onderwijsgebouw van Tilburg University, Marga Klompé Building. Het gebouw met daarin zelfstudieplekken, 14 collegezalen en een foyer wordt gebouwd op de locatie tussen het Tiasgebouw en Cube waar eerst een parkeerplaats lag. Lees meer over de bijdrage van BAM Advies & Engineering. 

Lees meer
Tilburg University

Interview met…onze collega Eline Dolkemade

Na een studie HBO bouwkunde en master Structural Design aan de Technische Universiteit Eindhoven is onze collega Eline Dolkemade in 2018 begonnen bij BAM Advies & Engineering als constructeur. Inmiddels is ze actief in een rol als werkvoorbereider bij het Project aan het Water te Amsterdam. 

Lees meer
Eline Dolkemade

Berghaus Amsterdam

BAM Advies & Engineering is voor het project Berghaus aangehaakt bij de engineering. Met een team van 20 A&E-collega's verzorgen wij naast het engineeren en modelleren van het installatie technische ontwerp óók de integrale (BIM) coördinatie en engineeringsmanagement.

Lees meer
Berghaus

A&E Studio

A&E Studio is gespecialiseerd in het maken van visualisaties en animaties. Van een snelle schetsimpressie, een fotorealistisch beeld tot een 3D-veiligheidsinstructie.

Lees meer

BORG

Samenwerkingsverband tussen BAM Bouw en Techniek Regio Noord, BAM Advies & Engineering en de Oosterhoff groep.

Lees meer

A&E Architecten

Ons inhouse architectenbureau A&E Architecten verstaat de kunst het ‘gat’ tussen architectuur en bouwen te dichten. Dat zit vooral in de multidisciplinaire samenwerking onder een dak.

Lees meer

Tilburg University, Marga Klompé Building

Vice voorzitter van het College van Bestuur Paulina Snijders heeft 15 juli officieel de naam van het nieuwe onderwijsgebouw bekend gemaakt: Marga Klompé Building, vernoemd naar de eerste vrouwelijke Minister in Nederland. 

Het nieuwe onderwijsgebouw is nodig vanwege de groei van het aantal studenten en de verandering in de manier waarop onderwijs gegeven wordt. Bij het ontwerp van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met een inspirerende leer- en werkomgeving waarin studenten en medewerkers zich maximaal kunnen ontwikkelen. Het gebouw biedt ruimte aan zo’n 1.000 studenten. Naar verwachting zal het gebouw in het tweede semester van collegejaar 2023/2024 in gebruik worden genomen.

 

Uniek ontwerp

Dit unieke houten onderwijsgebouw wordt gebouwd door BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten Zuid. Het nieuwe onderwijsgebouw de Marga Klompé Building is een duurzaam en circulair gebouw met een massieve houten constructie. Het wordt het eerste in Cross Laminated Timber (CLT) gebouwde academische gebouw in Nederland. CLT is een nieuwe categorie houtproducten waarbij meerdere massief houten panelen aan elkaar worden genageld of gelijmd en die uitzonderlijke sterkte en stabiliteit bieden. Een sterk, koolstofarm alternatief voor beton en staal. Het gebouw krijgt een nagenoeg geheel herbruikbare houten draagconstructie met demontabele balken en is uniek voor een universiteitsgebouw. 

 

Bijdrage BAM Advies en Engineering

Tilburg University heeft samen met haar adviseurs Powerhouse Company, BreedID en RHDHV een Definitief Ontwerp gemaakt op basis van de eisen van Tilburg University. Binnen de kaders van de overeenkomst met Tilburg University heeft BAM Advies & Engineering de volledige uitwerking gedaan van het ontwerp voor de disciplines Bouwkunde, Constructie én Installaties. Voor de specifieke onderdelen zoals de Houtconstructie en bouwfysica heeft BAM Advies & Engineering de samenwerking opgezocht met gerenommeerde partijen zoals Binderholz en Peutz, waarbij ook de partner van BAM Advies & Engineering, Holmes Group uit Nieuw Zeeland, nog een controle gedaan heeft op de houtconstructie. Het ontwerp van BAM Advies & Engineering resulteert in een (bijna) energie neutraal gebouw, waarbij de energie lokaal opgewekt wordt middels zonnepanelen en een WKO.