Nieuwbouw Accelerator op Utrecht Science Park

BAM Bouw en Techniek realiseert Accelerator, een nieuw en duurzaam multi-tenant gebouw voor uiteenlopende ondernemingen in de Life Sciences. Hoofdgebruikers worden Genmab en Merus, beide beursgenoteerde biotechbedrijven die zich richten op de ontwikkeling van innovatieve therapieën tegen kanker. Andere huurders worden Life Sciences-bedrijven die hun ontwikkeling willen versnellen van start-up naar scale-up.

Lees meer
Accelerator

‘Van ‘Model to Machine’ naar beste gebouw van Nederland

In de binnenstad van Groningen heeft BAM Bouw en Techniek Forum Groningen gerealiseerd; de huiskamer van de stad. Forum Groningen is een multifunctioneel gebouw waarin onder meer een bioscoop, bibliotheek, debatcentrum, VVV-winkel en horecagelegenheden zijn gehuisvest.

Lees meer
Forum

Soepel proces voor verbouwing De Appelaar in Haarlem

In de binnenstad van Haarlem is BAM Bouw en Techniek – Regio Noordwest druk bezig met de verbouwing van gebouw ‘De Appelaar’ aan het Simon de Vrieshof.

Lees meer
De Appelaar Haarlem

‘Van ‘Model to Machine’ naar beste gebouw van Nederland

De gevel van het markante gebouw in de binnenstad bestaat uit een natuurstenen beplating en is uniek in zijn vorm. Achter deze beplating bevindt zich een laag van 2.600 glasvezelversterkte platen om het gebouw wind- en waterdicht te maken. Deze platen moeten allemaal op maat worden gezaagd. Om honderd procent passend te garanderen moest dit zaagwerk zeer nauwkeurig worden uitgevoerd. Dit is gedaan door middel van een geautomatiseerd productieproces van unieke bouwelementen, die voorheen met de hand werden gezaagd. BAM Advies & Engineering begon met het maken van een 3D-model van de staalconstructie, waar de glasvezelversterkte platen uiteindelijk tussen moesten passen. Vervolgens is een 3D-model gegenereerd van de glasvezelversterkte platen, inclusief alle openingen en sparingen voor de staalconstructie. De glasvezelversterkte platen zijn eerst gecontroleerd op maatvoering met de staalconstructie en de ingescande betonconstructie. Van ieder uitgewerkte plaat is een dwg-bestand gegenereerd. Dit bestand kende een unieke naam die correspondeerde met de locatie op de bouw. Daarnaast zei deze code ook iets over de plaatsingsvolgorde. De dwg-bestanden werden ingeladen in een CNC-machine die de platen exact op maat zaagde, inclusief alle gaten en sponningen. De platen werden in vooraf vastgestelde volgorde gestapeld op een pallet. De pallet werd op de verdieping gezet en vanaf de vloer konden de platen direct worden gemonteerd.

Dankzij dit modelgestuurde productieproces is tijd en geld bespaard in zowel engineering als uitvoering. De montage is vlekkeloos verlopen en de afvalstroom is beperkt. Dit resultaat  insprireert ons om het bouwproces nog verder te automatiseren en optimaliseren.

U heeft nog geen toestemming gegeven om de benodigde cookies te plaatsen. Accepteer de doelgroepgerichte cookies om deze video te kunnen bekijken.