Dronetechnologie en kunstmatige intelligentie versnellen verduurzamingsopgave

De technische opname van woningen gebeurt op een innovatieve manier met een geavanceerde drone. Hoe meer met behulp van drones kan worden geïnspecteerd, hoe sneller en betrouwbaarder voor opdrachtgevers kan worden gecalculeerd wat een renovatie gaat kosten en hoe lang deze gaat duren.

Sneller en beter inzicht door dronetechnologie

De inzet van innovatieve dronetechnologie en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat in de voorbereidingsfase van een verduurzamingsproject een maand tijdwinst geboekt kan worden. De opnames hoeven niet meer handmatig en door verschillende partijen gedaan te worden. Ook hoeven bewoners niet meer thuis te zijn en is vooraf nauwkeuriger te bepalen wat een renovatie gaat kosten. Voor de start van een woningrenovatie of -verduurzaming moet in kaart gebracht worden in welke staat de woning verkeert. Door het lokaliseren van schades en gebreken, zoals scheurvorming en kapotte dakpannen, met een drone te doen, kunnen in plaats van 9 maar liefst 51 woningen per dag worden gescand.

Kunstmatige intelligentie

Door het steeds meer toepassen van kunstmatige intelligentie, kan het systeem tot op de millimeter nauwkeurig afwijkingen bepalen en straks met een druk op de knop een signaal sturen naar de fabriek die de gevel volledig op maat maakt. Maar er zijn meer voordelen. Jasper Blanken, Directeur Renovatie Concepten bij BAM Wonen: “In de tijd van de blocnote en de rolmaat moesten de kozijnenleverancier, de glaszetter en de dakdekker elke woning inspecteren. Dit kost veel tijd en levert overlast op voor de bewoners. Nu maken we eenmalig opnames met de drone, zetten we dat om in 3D-modellen en vervolgens kunnen alle partijen van achter hun bureau een calculatie en planning maken. Dit levert voor alle partijen een win-winsituatie op”.

U heeft nog geen toestemming gegeven om de benodigde cookies te plaatsen. Accepteer de doelgroepgerichte cookies om deze video te kunnen bekijken.